dinsdag, 24 januari 2017 13:51

Afscheid bestuurders

Afgelopen zaterdag hield de Nederlandse Fierljep Bond haar Ledenraadsvergadering met de vertegenwoordigers van het Frysk Ljeppers Boun en de Polsstok Bond Holland. Het was een goede vergadering waarin uitgebreid is gesproken over de thema's voor het beleidsplan voor de periode van NFB-voorzitter Pieter Hielema tot en met 2020 en de verdere ontwikkeling van de Nationale Competitie.

Gepubliceerd in NFB

In Burgum werd de Nationale Fierljep Competitie 2016 beslist met de vierde en beslissende ronde: de finale. De hoogtepunten op een rij.

Gepubliceerd in Nationale Competitie

De eerste wedstrijdvoor de  Polleplaets Nationale Competitie 2016 is op 31 augustus 2016 gesprongen in It Heidenskip 

Gepubliceerd in Nationale Competitie
maandag, 29 augustus 2016 22:02

Uitslagen Nederlands Kampioenschap 2016

Helmholt sluit carrière af met Nederlandse Titel
Bij het Nederlands Kampioenschap Polsstokverspringen heeft de Fries Bart Helmholt de Nederlandse Titel in de wacht gesleept. De aftredende grootwinnaar was met een sprong van 20.41 te sterk voor de concurrentie. Op de schansen van Grijpskerk (Groningen) leek het mooie weer aanvankelijk een garantie voor succes, echter bleven echte topsprongen uit. Net als bij het NK vorig jaar in Vlist, wisten ook dit jaar drie Hollanders de Nederlandse titel te veroveren.

Gepubliceerd in Nationale Competitie
maandag, 29 augustus 2016 22:02

Uitslagen Nederlands Kampioenschap 2016

Helmholt sluit carrière af met Nederlandse Titel
Bij het Nederlands Kampioenschap Polsstokverspringen heeft de Fries Bart Helmholt de Nederlandse Titel in de wacht gesleept. De aftredende grootwinnaar was met een sprong van 20.41 te sterk voor de concurrentie. Op de schansen van Grijpskerk (Groningen) leek het mooie weer aanvankelijk een garantie voor succes, echter bleven echte topsprongen uit. Net als bij het NK vorig jaar in Vlist, wisten ook dit jaar drie Hollanders de Nederlandse titel te veroveren.

In de seniorencategorie was Jaco de Groot (Woerden) een van de grote favorieten, echter lieten alle Hollandse senioren het afweten. Waar bij de Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) nog vier van de vijf finaleplekken voor Hollanders waren, wist nu geen van de Hollanders zich te plaatsen voor de finale. De Groot kwam met een afstand van 18.98 meter niet verder dan een zesde plaats. Klassementswinnaar Nard Brandsma (It Heidenskip) ging als beste de finale in met een sprong van 20.41 meter. In de finale wist routinier Bart Helmholt dezelfde afstand neer te zetten. De tweede afstand van laatstgenoemde was met 19.80 meter verder dan de tweede afstand van Brandsma, wat ervoor zorgde dat Helmholt de titel won. Helmholt is bezig aan zijn laatste wedstrijden, nadat hij zijn afscheid aankondigde tijdens het Fries Kampioenschap. Tijdens zijn carrière heeft de Fries vele titels gewonnen en records verbroken, ook het huidige Nederlandse Record van 21.64 meter staat op zijn naam. Naast Helmholt stopt ook de nummer 4 Oane Galama (Wiuwert) na dit seizoen met springen.

Bij de dames was het Dymphie van Rooijen (Harmelen) die haar favorietenrol volledig wist waar te maken. Met een afstand van 15.35 meter bleef zij haar rivaal Marrit van der Wal (It Heidenskip) nipt voor (15.24 meter). Eerder won Van Rooijen al in 2011, 2012 en in 2014. NFM winnares Klaske Nauta (IJlst) werd derde met een afstand van 14.75 meter.

Ricardo Faaij (Haastrecht) was in 2014 al de beste junior van Nederland en ook in Grijpskerk wist hij de concurrentie achter zich te laten. In zijn eerste sprong kwam Faaij al tot een afstand van 18.72 meter, wat uiteindelijk de winnende afstand bleek. Freark Kramer (It Heidenskip) kwam met een afstand van 18.28 meter nog relatief dicht bij Faaij. Nummer drie Paul van Meijeren (Zegveld) bleef ver achter op de andere twee heren. Zijn afstand van 16.47 meter laat zien dat de juniorengroep qua breedte nog ver uit elkaar ligt.

Bij de jongens was het Reinier Overbeek (Benschop) die de titel wist te pakken. Overbeek heerst al het gehele seizoen in de Hollandse competitie en ook tijdens het Nederlands Kampioenschap kon de concurrentie niet tippen aan de jonge springer. Met een sprong van 17.95 meter bleef hij de concurrentie ver voor. Jarich Wijnstra (Tzum) kwam met 17.04 meter nog het dichtst in de buurt van Overbeek. De derde plaats werd bezet door de regerend Fries Kampioen Hessel Haanstra (Workum), welke kwam tot een afstand van 16.69 meter.

Naast Reinier was ook zus Fabienne Overbeek goed in vorm. De jonge Benschopse wist in de Meisjescategorie een tweede plaats te bereiken met een afstand van 14.80 meter. De winnares was Sigrid Bokma uit Hindeloopen, zij kwam slechts 2 centimeter verder dan Overbeek. Volgend jaar zal Overbeek het moeten opnemen tegen de ervaren krachten in de dames categorie. Bente Vlas (Heeg) maakte het podium compleet.

De Nationale Competitie is het sluitstuk van het polsstokverspring seizoen. Woensdag zullen de springers in It Heidenskip springen en zaterdag 3 september in Linschoten. Om 13 uur zal hier eerst het Jeugd Nederlands Kampioenschap plaats vinden, waarna de wedstrijd om de Nationale Competitie om 18.00 uur zal beginnen. 

Gepubliceerd in NFB
dinsdag, 05 juli 2016 12:11

In memoriam: Willem Verweij

Wij ontvingen het droevige bericht dat Willem Verweij zaterdagmiddag 2 juli om 15.00 uur, na een kortstondig ziekbed, is overleden.
In Willem verliezen we misschien wel onze grootste fan. Willem was actief als polsstokverspringer van 1963 t/m 1986 en in al die jaren was hij deelnemer aan ruim 250 wedstrijden. Nadien was hij met zijn markante verschijning een graag geziene gast bij tal van wedstrijden, zowel in Holland als in Friesland.

Gepubliceerd in Algemeen

De Hollandse springers hebben voor de derde keer op rij de tweekamp met de Friese springers gewonnen, het veschil was dit jaar 7.02 meter

Gepubliceerd in NFB
De Pollepleats Nationale Competitie 2016 zal anders zijn van opzet dan in eerdere jaren.
Zo zien we vier wedstrijden in twee weken aan het einde van het seizoen en komen de leeftijdscategorieën jongens/ meisjes/ junioren/ dames en senioren aan bod. In 2016 rekenen we met afstanden ( in plaats van punten). Alleen de voorronde sprongen tellen mee voor het klassement over 4 wedstrijden. Het eindklassement wordt opgemaakt over 3 afstanden.
Gepubliceerd in NFB

Al in het voorjaar van 2015 ontving de Nederlandse Fierljep Bond via de overkoepelende organisatie TAFISA en het organisatiecomité een officiële uitnodiging om met een delegatie fierljeppers namens Nederland deel te nemen aan de 6e TAFISA World Sport for All Games in Djakarta te Indonesië van 6-12 oktober 2016.

Gepubliceerd in NFB
vrijdag, 29 april 2016 11:32

Nieuw wedstrijdreglement (inclusief FVV)

De afgelopen winter is er hard gewerkt aan één gezamenlijk NFB wedstrijdreglement.

Dit reglement gaat per direct in en wordt gebruikt bij alle officiele fierljepwedstrijden van de NFB, FLB en PBH.

In het zogenaamde FVV* (formulier variabelen) zijn de organisatiespecifieke regels vastgelegd.

Afgezien van de formele introductie van een Meisjescategorie veranderen er geen significante zaken in de wedstrijdaanpak, toch gaat het hier om een nieuw document. Zeker in dit eerste jaar van ingebruikname sluiten we niet uit dat er af en toe hiaten gevonden worden in het reglement. Daarvoor vragen we in voorkomende gevallen enig begrip en zal er "in de geest van" gehandeld worden. 

Contactpersonen voor vragen/ opmerkingen over dit nieuwe reglement zijn Hans Helmholt of Tjipke van Gosliga (voor FLB) en Jan Kooijman of Henry Helmes (voor PBH)

*Het FVV is op 1 mei 2016 toegevoegd als bijlage bij dit nieuwsbericht. Dit FVV is op 21 mei 2016 vervangen door een nieuwe versie waarin de drempelafstanden voor Tweekamp zijn opgenomen.

Gepubliceerd in Algemeen
Pagina 1 van 2

Official partner NFB