2008-08-19 6:48 |
Persbericht: Burgum overschrijdt grens sportiviteit in aanloop naar NK fierljeppen
Door fierljepvereniging Burgum ontwikkelde 'Superpols' niet conform afspraken.
Lopik, 19 augustus 2008:
Doordat, tijdens het fierljepseizoen in Friesland ,maar liefst vijf carbon polsstokken zijn gebroken, is het Frysk Ljeppers Boun (FLB) gedwongen om tijdens de reguliere competitie het gebruik van de Superpols van Fierljepvereniging Burgum toe te staan. Dit is hun keuze. Het gaat echter tegen gemaakte afspraken in om ook op het NK met deze stok te springen.
De Superpols geeft de Friese, maar vooral de Burgummer springers een groot voordeel. Dit omdat de Burgummers dagelijks met deze pols kunnen trainen. Een onsportief voordeel dat ook al door veel Friese springers en clubleden is genoemd. De Burgummer Bart Helmholt heeft daarnaast nog eens een extra voordeel ten opzichte van de andere deelnemers, omdat de Superpols, naar ons inzicht, speciaal is ontwikkeld voor deze springer. Zowel inspronghoogte als stijfheid van de polsstok zijn specifiek op hem afgestemd. Zelf zegt Helmholt hierover dat de stijfheid van de pols hem een halve meter extra geeft ten opzichte van lichtere springers.
De carbon polsstokken werden in 2006 geïntroduceerd en de ontwikkelingskosten zijn toen gezamenlijk betaald door de besturen en technische commissies (TC) van de Friese en de Hollandse bond. De samenwerking had enerzijds het streven om het polsstokspringen weer een stap verder te brengen door nieuw materiaal, maar was anderzijds ook noodgedwongen omdat de toenmalige aluminium polsstokken niet meer gemaakt konden worden en de kosten van de nieuwe ontwikkeling erg hoog waren. Er is toen afgesproken om de komende jaren met deze serie polsen te gaan springen en nieuwe ontwikkelingen niet toe te staan.
De fierljepbonden hebben juist bewust gekozen voor een sport waarbij springers met gelijkwaardig materiaal aan de start verschijnen. Het uitgangspunt is dat de beste atleet moet winnen.
Het lijkt er nu op dat de grote en rijke fierljepvereniging Burgum toch een technologische voorsprong koopt. Kennelijk denkt de vereniging dat zij aan het thuisvoordeel van een NK op eigen schansen niet genoeg heeft om te kunnen winnen. De behoefte om te winnen is zo groot dat zowel de gemaakte afspraken als de sportieve grenzen overschreden worden. Jammer, want bij winst op het NK met de Superpols zal er altijd een geur aan de lauwerkrans hangen en een verlies met de Superpols wordt dan ook een blamage.
Interview met PBH voorzitter Jan Tigchelaar op Omrop Fryslan
Interview met Hans Helmholt op Omrop Fryslan
Conflict fierljepsport: Hollanders en Friezen boos op elkaar (Friesch Dagblad)
Reacties op dit artikel
Ze waren er begrijpelijkerwijs in alle soorten en maten. Hiervoor hartelijke dank.
Nu stel ik echter voor om maar weer over te gaan tot de orde van de dag en de voorbereiding op een prachtig spektakel in Burgum.